Ga naar hoofdinhoud

1800 individuele stukken massief hout

De nieuwe campus van de Murdoch University is het eerste massief houten gebouw in het westen van Australië. Het 180 meter lange bouwwerk is ontworpen door Carey Lyons van Aspect Studios en biedt de studenten en medewerkers 16.000 vierkante meter onderwijsruimte. Het gebruik van hout is hier tevens een grote ecologische showcase waarmee wordt aangetoond dat het mogelijk is om op grote schaal houtskeletbouw toe te passen voor tertiaire instellingen.

De structuur van gelamineerde houten balken omvat in totaal bijna 1800 stukken massief hout. Hiermee is een hoeveelheid hout van ongeveer 2.143 ton gemoeid. De opbouw wordt vergeleken met een gigantische Meccano-set waarbij de met lijm gelamineerde stukken hout van alle verschillende lengtes en vormen elders zijn vervaardigd en ter plekke zijn samengebouwd. De grootste stukken hebben een lengte van 26 meter en wegen 7.282 kilogram.

Het duurzame karakter van het gebouw wordt ondersteund door een opvangsysteem waarmee het water van het houten dak wordt opgevangen en gebruikt voor het irrigeren van 26.000 inheemse planten die zich op het universiteitsterrein bevinden. Grote ramen laten veel frisse lucht in het gebouw toe en worden aangevuld met ventilatieopeningen in de vloer, gekoppeld aan een airconditioningsysteem. De laatste wordt gevoed door PV-panelen.

Tot slot heeft de architect bewust rekening gehouden met de ‘bushcampusbenadering’ van de oorspronkelijke architect Gus Ferguson. Zo zijn er glazen wanden toegepast die de verbinding met buiten versterken; vanuit praktisch elk deel van het gebouw is er zicht op de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer