Ga naar hoofdinhoud

360 woningen in semi-hybride bouwwijze in Wenen

In Wenen zullen in 2024 zes nieuwe gebouwen staan met 360 huurwoningen die natuurinclusief en ook ‘gendersensibel’ pretenderen te zijn. Met veel groen en hout, maar een betonnen skelet.

Het ontwerp won onlangs een prijsvraag die was uitgeschreven door twee Weense woningcorporaties, BWS en Migra, en vormen het sluitstuk van een groter stadsvernieuwingsproject aan de Atemgasse in het 21ste district van de Oostenrijkse hoofdstad.
Het complex gaat Rote Emma heten en is ontworpen door ARGE, een samenwerking van de architectenbureau’s Gerner Gerner Plus en AllesWirdGut. Er is veel aandacht voor natuur in het ontwerp. Zo krijgen de daken daktuinen onder kas-achtige bouwsels, krijgen alle huurwoningen een ‘buitenkamer’ een balkon met een vaste plantenbak, en is de gevel met hout bekleed. De buitenmuren zullen in houtskeletbouw worden uitgevoerd en de binnenmuren in hout (aannemelijk: clt). Ook een constructie voor ondersteuning van de balkons zal in hout worden uitgevoerd. De constructie van de acht verdiepingen tellende woonblokken zal echter in gewapend beton worden uitgevoerd, waarbij wel betonkernactivering zal worden toegepast voor de klimaatinstallaties.
De ruimten op de begane grond zijn flexibel van indeling en vier meter hoog en kunnen als winkel of als werkplaats worden gehuurd.
Een Rode Emma is een aardappel. Die werden vroeger in deze grond verbouwd. De beloofde gendersensibiliteit kon de redactie niet helemaal uit de teksten destilleren. Er komen veel gemeenschappelijke ruimten en per flat ook apart huurbare flexwerkplekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer