Ga naar hoofdinhoud

75 ton naaldhout in mobiele concertzaal

Kultur.Sommer.Semmering organiseerde in de Oostenrijkse gemeente Semmering een twee maanden durend zomerfestival. Architectenbureau Mostlikely Architecture en het Oostenrijkse houtbouwbedrijf Obermayr werd gevraagd een mobiele concertzaal te bouwen die geschikt is voor maximaal 380 gasten.

Om in een tijdbestek van vier maanden de opdracht te kunnen realiseren, is een modulair ontwerp voorgesteld. Dit ontwerp gaf bovendien de mogelijkheid om de zaal in de toekomst in een tijdbestek van twee tot drie weken op te bouwen op een willekeurig andere locatie. Afhankelijk van de inzet is het paviljoen aan te passen en uit te breiden.

Vanwege de hoge duurzaamheidseisen, werkte Mostlikely samen met lokale hout- en regionale bedrijven. In totaal is ongeveer 75 ton sparren- en larikshout verwerkt. Het toegepaste hout in de concertzaal zelf heeft tevens bijgedragen aan een goede akoestiek en verdeling van het geluid.

Een ander duurzaamheidsaspect is te vinden in het toegepaste schoorsteeneffect. Hiermee is een natuurlijke ventilatie gerealiseerd die energieverslindende installatietechniek overbodig maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer