Ga naar hoofdinhoud

Amerikaanse reclame voor houtskeletbouw in Venetië

Er gebeurt veel op het gebied van houtbouw en circulariteit op de Architectuur Biënnale die deze week opende in Venetië. De Amerikaanse bijdrage dit jaar is een ode aan de houtskeletbouw. Een niet te missen statement.

De vier verdiepingen hoge installatie in de vorm van een levensecht gebouw dat tegenover het Amerikaanse paviljoen gerealiseerd wordt draagt de mooie dubbelzinnige titel ‘American framing‘ en is een ontwerp van Independent Architecture (Paul Andersen) en Paul Preissner Architects (Paul Preissner). Het houten skelet, van Oostenrijks dennenhout, we vermoeden dat het gelamineerde balken en kolommen betreft, blijft gedurende de biënnale onbedekt staan zodat de schoonheid en eenvoud van deze manier van bouwen duidelijk wordt.

Goedkoop bouwmateriaal


De architecten, die allebei doceren aan de universiteit van Illinois in Chicago die het project mede heeft gefinancierd, hebben een hele studie gemaakt van deze bouwwijze. Feitelijk is volgens hen circa 90 procent van de huizen in de Verenigde Staten volgens het HSB-principe gemaakt, en wel vooral omdat naaldhout goedkoop en overal verkrijgbaar was. In tegenstelling tot loofhout of minerale producten als stenen of beton.

Anonieme bouwers en ontwerpers


Andersen en Preissner wijzen er op dat de bijdrage van de VS aan de biënnale altijd ging over het werk van bepaalde architecten. Terwijl ‘woodframing’ een bouwwijze is waarvoor nauwelijks aandacht is in de literatuur. Met de installatie, die alle kenmerken draagt van een traditioneel Noord-Amerikaans huis (zacht glooiiend puntdak, dakkappelen met puntige daken), maar dan uit proportie getrokken en daarmee extra opvallend, willen de architecten de ambachtlieden en anonieme bouwers van hun land eren. Bezoekers kunnen via vaste trappen drie verdiepingen van het open gebouw betreden. Het is 12 meter hoog en 26 meter breed. Het staat tegenover het eingelijke paviljoen van de Verenigde Staten in Venetië. Dat stamt uit 1930 en is van baksteen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer