Ga naar hoofdinhoud

Amersfoort krijgt forse houten duurzame wijk

Het gaat Common Woods heten en er komen vijstaande villa’s van 1,5 miljoen te staan, maar ook huurgebouwen met studio’s van 26 vierkante meter. Amersfoort krijgt ‘Europa’s meest duurzame wijk’.

De wijk wordt ontwikkeld door de in Amersfoortse projectontwikkelaar Holistic Urbanism, een naam die al veel van de ambities prijsgeeft. Nauw bij de ontwikkeling betrokken is Boom Builds, een organisatie die met open platform technologie ontwikkelaars helpt gebouwen in hout te realiseren.

De plek is een voormalig manegeterrein aan de rand van landgoed Nimmerdor bij Amersfoort. De pretentie is het neerzetten van een ecologische wijk waarin mensen op meer holistische wijze met elkaar en de natuur samenleven. Zo komt er een gemeenschappelijke kas, een ‘buurtwoonkamer’ en is de energievoorziening gebaseerd op een ‘uniek circulair’ systeem.

De nadrukkelijke bedoeling van Common Woods is om een bouwwijze te ontwikkelen die herhaalbaar is. Zo kan de wijk een begin zijn van veel meer, vergelijkbare, woningen.

In Common Woods komen 56 woningen, allen van hout en zo circulair mogelijk. Een deel daarvan gaat in de verkoop, met vrijstaande villa’s tot 1,5 miljoen en geschakelde villa’s van rond het miljoen. Er zijn ook altelierruimtes, appartement en een aantal verhuureenheden.

Betrokken bij het ontwerp is architectenbureau Space & Matter, dat onder andere ook bij het Amsterdamse drijvende dorp Schoon Schip betrokken is. De inschrijving voor de woningen is inmiddels gestart en de planning is dat eind dit jaar aan de bouw begonnen kan worden.

2 reacties op “Amersfoort krijgt forse houten duurzame wijk

  • Wat een enorme vooruitgang !

  • Reinoud keesmaat

    Mooi plan, maar maatschappelijk niet relevant. Prijzen vanaf € 710.000. Onbereikbaar voor de “gewone man”. Het krijgt ook veel publiciteit. Het zou mooi zijn als er een dergelijk duurzaam plan ontwikkeld wordt in de sociale sector. Dat zou echt publiciteit verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer