Ga naar hoofdinhoud

BIG ‘weeft’ houten stad voor Toyota

Het Japanse autobedrijf Toyota gaat een experimentele eigen stad bouwen aan de voet van de Fuji-berg. Het Deense architectenkantoor BIG gaat deze ‘gewoven stad’ ontwerpen. De gebouwen worden grotendeels van hout.

De stad, waarin voornamelijk medewerkers van Toyota gehuisvest worden, zal een proeftuin worden voor tal van digitale nieuwigheden, alles door artificial intelligence aan elkaar gekoppeld. Dit maakte de autobouwer bekend op de consumenten-technologiebeurs CES die deze week in het Aerikaanse Las Vegas gehouden wordt.

De benaming ‘Gewoven Stad’ (Woven City) heeft op veel niveau’s betekenis: de technologie zal op veel manieren met elkaar verweven zijn, de natuur zal in de stad worden betrokken en het vervoerzal er gaan via drie verschillende wegensoorten die met elkaar verweven zijn: wegen voor snelverkeer, voor normaal verkeer inclusief voetgangers en wegen spreciaal voor voetgangers.

De hoofdarchitect werd ook bekend gemaakt. Dat is Bjarke Ingels, die met zijn Bjakre Ingels Group (BIG) naam maakte met tal van grote gebouwen en stedelijke ontwikkelplannen. Niet onbelangrijk is dat BIG ook bouwt aan de Mountain View Campus van Google in Californië en het Europese hoofdkantoor van Google in Londen (zie de rendering boven dit artikel). ook werd bekend dat de nieuwe experimentele stad in Japan grotendeels van hout gebouwd gaat worden. Datzelfde houtgebruik is al langer bekend over de Smart City met ongeveer dezelfde doelstellingen als die van Toyota die Google wil gaan bouwen in de Canadese plaats Toronto.

Eén reactie op “BIG ‘weeft’ houten stad voor Toyota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer