Ga naar hoofdinhoud

Boekhandel aan het meer van Xinglong Lake

Boeken. Overal boeken. De Citic boekhandel aan het meer van Xinglong Lake Southwest Bay Area is ontworpen met het oog op het uitstallen, bekijken, lezen en kopen van boeken. Zelfs de vormgeving van het gebouw is geïnspireerd op boeken met het achterliggende idee: een boek dat uit de lucht valt.

MUDA-Architecten start met een rechthoekige vlakke fundering van 12 * 40 m en eindigt met een gebogen dakoppervlak. De uiteinden van het dak liggen op respectievelijk 7,5 en 16 m waarbij de hoogte is gedefinieerd door vier ondersteunende hoeken als een omgeslagen pagina.

In de winkel zelf vormt en verzonken leesgebied de kern van het gebouw. Bezoekers kunnen hier staand, leunend of zittend op de trap de meest comfortabele leesstand innemen. Daarbij krijgen zij te maken met een unieke leeservaring ‘onder water’ die gerealiseerd is door een glazen vliesgevel in het meer.

De basis van het gebouw is een stalen frame gecombineerd met een glazen vliesgevel en titanium zinkpanelen. De laatste zijn zo geïnstalleerd dat een visschubtextuur ontstaat. Binnen zijn meer dan 700 stukken aluminium vierkante buizen afgewerkt met een houtnerf extrusie. Elk stuk is op maat gemaakt en vormt met zijn individuele kromming onderdeel van een glad hyperbolisch plafondoppervlak. Ook voor het interieur is houtnerf- en betontextuurverf gebruikt voor een comfortabele visuele ervaring.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer