Ga naar hoofdinhoud

Botenhuis voor de roeiende ‘Schwaben’

‘De roeiende Schwaben’ uit Heilbronn hebben een nieuw thuis: een veelhoekig houten boothuis dat ontworpen is door Krummlauf Teske Happold Architecten. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 2,466 vierkante meter en is volledig bekleed met houten latten.

De Heilbronn Roeivereniging Schwaben (HRS) is een club met traditie. De leden roeien sinds 1879 op de Neckar. Het voormalige gebouw van de club, het zogenaamde Schwabenhaus, en het aangrenzende botenhuis werden herbouwd nadat ze in de Tweede Wereldoorlog waren verwoest. Maar na vele jaren van intensief gebruik waren ze vervallen en te klein geworden.

Een nieuw boothuis dus. En dan eentje die uit twee delen bestaat: het grotere deel bevat de botenhal, zijkamers, een ‘gym’ en een multifunctionele ruimte. Het kleinere deel – dat van het grotere deel is gescheiden door een grote, overdekte doorgang – is grotendeels werkplaats. De doorgang is net groot genoeg om zonder problemen een acht te kunnen draaien. Een ander overdekt gedeelte aan de rivierzijde biedt de boten een eenvoudige toegang tot het water.

Hout is zowel binnen als buiten een bepalend bouwmateriaal. Volgens de architecten is de constructie vrijwel zonder stalen verbindingsdelen gerealiseerd waarmee het gebouw prima bij de natuurlijke omgeving past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer