Ga naar hoofdinhoud

Bouwveranderende Gideon Tribes van start

De groep rond Norbert Schotte (VORM), Jan Willem van de Groep (duurzaam ondernemer) en Jan Rotmans (professor in de transitiekunde) heeft zich tot een stichting omgevormd. Nu worden medegezinden opgeroepen voor een sessie op 27 november om tot concrete acties te komen om de bouw te verduurzamen.

De pas opgerichte stichting heet Gideon – Building Transition Tribes. Het idee is om rond een aantal thema’s ’tribes’ te vormen. Dit worden zelfsturende groepen, samengesteld uit verschillende mensen van verschillende bedrijven en organisaties. Ze gaan zich bezig houden met het opstellen van roadmaps om te komen tot een radicale transitie van de bouw. In een brief aan geïnteresseerden noemen de organisatoren het zelf ‘deze laatste kans om de bouwsector te helpen veranderen en de klimaatdoelstellingen te halen.’

De plannen van de zelfsturende tribes worden getoetst aan de door de oprichters opgestelde ‘why’ en de kernwaarden van de stichting.

De thema’s die in de tribes aan de orde gaan komen zijn: Energietransitie, Materialentransitie, Sociale Innovatie, Cultuurverandering, Condities Creëeren. De kick-off van dit inittiatief is op 27 september tijdens (waarschijnlijk) een fysieke bijeenkomst. Wie er aan mee wil doen dient een online enquête in te vullen.

De nieuwe stichting is een vervolg op het manifest ‘Voor een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland‘, een initiatief van Norbert Schotte, werkzaam bij bouw- en ontwikkelbedrijf VORM in Rotterdam. Het manifest leidde tot Kamervragen, onderzoek en een doorlopende discussie over CO2-normen en aanscherping van de MPG-regels.
De initiatiefnemers, met om hen heen symphatisanten waaronder veel personen van grote bouw- en ontwikkelbedrijven, willen niet wacht op regelgeving en politiek en vinden dat de bouw, één van de grootste bronnen van CO2-uitstoot wereldwijd, een snellere transitie doormaakt.

In Het Houtblad 5, van augustus dit jaar, een interview met Norbert Schotte, over de beweging die hij veroorzaakte en de bedoelingen die hij er mee heeft.

‘Tribe’ betekent ‘stam’, het representeert het zelfsturende aan de groepen. ‘Gideon’ komt van de gelijknamige figuur in de Bijbel, een legerleider die met een kleine groep dapperen (en de hulp van het opperwezen) een overmacht aan vijanden overwon door onverwacht aan te vallen en daarbij heel veel lawaai te maken (door op ramshoorns te blazen en kruiken kapot te gooien).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer