Ga naar hoofdinhoud

Buurthuis annex brandweerkazerne

In Lendorf (Opper-Karinthië, Oostenrijk) is de brandweerkazerne een belangrijke ontmoetingsplaats. Om die reden realiseerde architectenbureau Hohengasser Wirnsberger op de Huhnsberg – op 1.000 meter hoogte – een combinatie van brandweerkazerne en buurthuis.

Het bestaande pand uit de jaren ‘70, voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en was aan renovatie toe. Daarbij is het direct verbouwd tot buurthuis met kantoorruimtes en ruimtes voor verenigingen.

Het bleek een uitdaging om de diverse functies onder te brengen in een gebouw en daarbij een hoogteverschil van bijna 5 meter te overbruggen. Door de verschillende functies te stapelen is dit de architect toch gelukt: De brandweer in het souterrain, de gemeenschappelijke ruimte met toegang tot een klein dorpsplein op de eerste verdieping en ruimte voor de jeugd bovenin met uitzicht op de vallei. De afzonderlijke ruimtes hebben elk een eigen ingang, maar zijn binnen met elkaar verbonden via trappen.

De verhoudingen van het gebouw en materialen van de nieuwbouw zijn afgestemd op de omliggende boerderijen en schuren. Naast het zichtbare beton dat door de kelder van het gebouw loopt, domineert het materiaal hout. Zo is de boven elkaar liggende frameconstructie gemaakt van vurenhout en de gevel, ramen en vloeren van larikshout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer