Ga naar hoofdinhoud

Circulair gebouw in stedelijke zakenwijk Kirchberg

In Luxemburg Stad, in de stedelijke zakenwijk Kirchberg, is een hoogstaand circulair woningbouwproject ontworpen als onderdeel van een stedenbouwkundig plan van Urbis. Het uitgangspunt van architect Steinmetzdemeyer is demontabele bouw, herbruikbare materialen en duurzame energieopwekking.

De opdrachtgever Fonds Kirchberg initieerde een twee jaar durend traject voor het project war een mix van internationale teams kennis is onderzocht over duurzaamheid, ontwerpen, wonen, regelgeving en bouwtechnieken. Verder is een aantal indicatoren opgesteld waarin circulariteit een belangrijke rol speelt.

Zo is een innovatief en modulair constructiesysteem van minimale betonnen kolommen ontwikkeld. Het systeem bestaat uit dubbele houten balken, houten holle vloeren en houten schachtkolommen. Hierdoor ontstaat een grote flexibiliteit in verdiepingshoogte en indeelbaarheid, hoge geluidswering en de mogelijkheid leidingen te integreren. De structuur van uitgekiende constructie-elementen is in de toekomst eenvoudig aan te passen en te demonteren.

Met de modulaire houtconstructie is tot slot een architectonisch harmonieus geheel gevormd. Bestaande uit diverse woningtypes en gemeenschappelijke groene buitenruimtes die sociale interactie aanmoedigen.

In het internationale, multidisciplinaire onderzoeks- en ontwerpteam heeft LEVS samengewerkt met Metabolic, STEINMETZDEMEYER architectes & urbanistes, AREAL Landscape Architecture, AIA Life Designers en Bureau Greisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer