Ga naar hoofdinhoud

Conferentieruimte ondersteund door pijnbomen

Little Finlandia in Helsinki is een modulaire conferentieruimte ondersteund door pijnbomen. Architect Jaakko Torvinen gebruikte hiervoor maar liefst vijfennegentig bomen waarmee hij het Finse gevoel bij bezoekers wil oproepen. “In mijn gedachten was het bos de sterkste verbinding met het Fins.”

De structuur is van tijdelijke aard. De stad Helsinki heeft hiervoor gekozen om een periode van drie jaar, die nodig is voor de renovatie van de Finlandia Hall, te overbruggen. Dit betekent dat de houten modules van Little Finlandia eind 2024, als de werkzaamheden zijn voltooid, elders zullen worden samengebouwd. Bijvoorbeeld tot een school of kinderdagverblijf.

Voor het project zijn grove dennen toegepast die in een overvloed in Finland beschikbaar zijn. Hiermee heeft Jaakko Torvinen, de schilderijen van Akseli Gallen-Kallela opgeroepen, wiens werken nauw verbonden zijn met de nationale identiteit van het Scandinavische land.

De dragende bomen zijn individueel geselecteerd uit een bos in Loviisa, ongeveer 90 kilometer buiten Helsinki. Tijdens een tweedaagse expeditie door de sneeuw zijn de bomen gekapt zonder de takken te beschadigen en onder hoge druk gewassen om de bast te verwijderen. De bomen met de meeste takken zijn gebruikt in de lobby en zuilengalerij; de rest is gebruikt in de evenementenhallen.

Little Finlandia, of Pikku-Finlandia in het Fins, heeft ruimte voor een vergadering van maximaal 1.100 personen of een diner voor 800 personen. De aanpasbare ruimtes zijn multifucntioneel inzetbaar. Een houten terras van 130 meter grenst aan het hele gebouw met glazen wanden en aan een café dat uitkijkt over de baai van Töölönlahti in het noorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer