Ga naar hoofdinhoud

Creatief Center York St John University

Bij het ontwerp van het ‘Creative Center’ voor York St John University, hanteerde architect Tate+Co een drietal uitgangspunten. Ten eerste moest het gebouw echt duurzaam zijn en daarnaast ruimte bieden aan verschillende disciplines die echter óók met elkaar moeten kunnen samenwerken. Een derde criterium was het betrekken van de York Minster die de universiteit verbindt met het erfgoed van de omliggende stad.

In het kader van duurzaamheid heeft de architect vooral gewerkt met materialen met een laag besloten koolstofgehalte; bijvoorbeeld glulam en CLT. Tevens is driedubbele beglazing toegepast en een hybride ventilatiesysteem dat mechanische en natuurlijke ventilatie combineert.

De 2.000 m2 beschikbare ruimte is flexibel in te delen en hiermee af te stemmen op de behoefte. Centraal staat echter het atrium die twee ogenschijnlijk verschillende disciplines (kunst en computerwetenschappen) verbindt. Met een dak van gelamineerd glas en hout fungeert het atrium als tentoonstellingsruimte, algemene onderwijsruimte én theaterfoyer. De trap biedt de benodigde zitplaatsen voor lezingen en uitvoeringen.

Tot slot sluit het gebouw aan op de natuurlijke omgeving en bieden het atrium, de recitalzaal en de luisterruimte onbelemmerd uitzicht op de Minster.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer