Ga naar hoofdinhoud

Daigo Town stadhuis

Het Japanse Daigo Town ligt in het noordelijke deel van de prefectuur Ibaraki. In deze stad realiseerde Katsuhiko Endo Architect een volledig nieuw en compleet houten stadhuis. Warm en toegankelijk voor zowel bestuurders als bewoners.

Het achterliggende verhaal vertelt dat er eerst gekozen was voor een stalen constructie op een andere locatie. Toen deze locatie werd vernietigd door een tyfoon in oktober van 2019, koos de nieuwe burgemeester een hoger gelegen locatie én een heel ander ontwerp waarin hout een hoofdrol speelt.

De architect heeft het 114 meter lange overheidsgebouw opgedeeld in drieën: de raadszaal, een gebouw voor de administratie en een groot magazijn. Bij het betreden van de diverse ruimtes ontvouwt zich voor de ogen van de bezoeker onmiddellijk een opvallende houten constructie. Deze start buiten en loopt naadloos over en de grote ruimtes waarin zich uiteenlopende activiteiten ontplooien.

Deze constructie is vervaardigd in nauw overleg met de bosfederatie zodat de 900 m3 hout exclusief zou worden gewonnen en vervaardigd in Ibaraki Prefecture. Daarbij is onder meer gekozen voor ceder en cipres hout uit de Yamizo-bergketen. Voor de brandveiligheid is gewaakt door sprinklers aan te brengen in overeenstemming met de wet- en regelgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer