Ga naar hoofdinhoud

De hoogste houten woontoren in Frankrijk

In het centrum van Bordeaux (Frankrijk) zal een houten woontoren verrijzen waarin 98 wooneenheden zijn opgenomen. In totaal omvat het Hyperion-project – vernoemd naar ’s werelds hoogste boom – drie gebouwen met 176 woningen, een ondergrondse parkeergarage op twee niveaus, een kantoorgebouw en winkels.

De toren meet 55 meter en bestaat uit zestien verdiepingen. De kern en de eerste drie niveaus zijn van beton en worden aangevuld met een houten structuur van balken en palen. Voor de hardhouten vloeren en scheidingswanden heeft architect Virguier gekozen voor CLT hout (Cross Laminated Timber).

De projectleider Eiffage Construction betrekt de houtmaterialen van lokale partijen en levert hiermee een bijdrage aan koolstofarm bouwen. In concrete cijfers produceert dit specifieke koolstofarme hout 25% minder CO2 dan het beton voor de constructies. Verder worden de ruim 1.500 stukken hout ter plaatse geassembleerd. Dit halveert de tijd voor structurele werkzaamheden en reduceert de geluidsoverlast door vrachtwagens met een factor 6 .

Rondom de toren staat een gebouw van 9 verdiepingen, bestaande uit 54 sociale woningen en 22 woningen. Een tweede gebouw omvat kantoren, terwijl op beide begane grond winkels zijn gevestigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer