Ga naar hoofdinhoud

Natuurlijke leven in de stad

Architectenbureau Helen & Hard ontwikkelde met Vindmøllebakken een woonconcept dat voldoet aan de eisen voor ‘duurzaam leven’. Niet alleen vanuit ecologisch oogpunt, maar ook vanuit economisch en sociaal oogpunt. Het concept is toegepast in Stavanger waarbij gekozen is voor een houtconstructie.

‘Het Noorse model voor toekomstige huisvesting’, noemen Helen & Hard deze vorm van duurzaam stedelijk wonen. Voor de bouw in het oude centrum van Stavanger is het ontwerp aangepast aan de vele kleine houten huisjes die hier staan.

Het eindresultaat is een complex dat bestaat uit in totaal 40 appartementen, vier herenhuizen en tien huurappartementen die gegroepeerd zijn rondom een gemeenschappelijke ruimte. De volledig ingerichte appartementen werden iets kleiner gehouden dan gebruikelijk om zo de CO2-uitstoot van de bewoners te minimaliseren.

De uiteindelijke constructie van Vindmøllebakken bleek een uitdaging. Vooral op het logistieke vlak. Om de houten elementen op de bouwplaats af te leveren, waren 45 vrachtwagens vier dagen lang onderweg. Na afloop lag er rond de 410 m³ kruisgelamineerd hout, 330 m³ gelamineerd hout en 60 m³ drielaagse panelen. Hiermee werd elke dag één verdieping opgebouwd.

Een andere uitdaging zagen de architecten in de geluids- en brandbeveiliging. Vooral omdat zij het belangrijk vonden dat de houten structuur zichtbaar zou blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer