Ga naar hoofdinhoud

De Warren wint publieksjury Amsterdamse Architectuurprijs (aangepaste versie)

De publieksprijs van de AAP, de Amsterdamse ArchitectuurPrijs, is gewonnen door het houten gebouw met huurappartememten De Warren op IJburg. De juryprijs ging naar de betonnen fietsgarage Stationsplein, die onder water ligt.

Het publiek kon niet stemmen op zijn favoriet bij de AAP. Er is een ‘publieksjury’ van drie personen die met elkaar gemeen hebben dat ze niet actief zijn in de bouw als architect of anderszins. Dit in tegenstelling tot de vakjury, die dat wel is.
De publieksjury huldigt in haar rapport vooral de sociale aspecten aan dit zeer duurzame gebouw: De Warren is een wooncöoperatie: de ontwikkelaars van het project zijn de huurders zelf, financiering van de stichtingskosten wordt gezekerd vanuit toekomstige huurinkomsten. De huurders kiezen hebben veel meer gemeenschappelijke ruimten dan in een meer gebruikelijk appartementengebouw. Architect Natrufied Architecture ontwierp een houten gebouw waarin met alle duurzame en sociale wensen rekening werd gehouden. In de mei-editie van Het Houtblad is een uitgebreide reportage over De Warren te lezen.

Sacrale lattenstructuur


De vakjury koos voor een ander gebouw: een nieuwe fietsenstalling bij het Centraal Station van Amsterdam. Die ligt onder water, in afgezonken betonbakken in het IJ. De vakjury looft de heldere, rustige, zelfs ‘sacrale’ ruimte. De fietsgarage Stationsplein is ontworpen door het Rotterdamse (!) wUrck architectuur en stedenbouw.

aangepaste versie

In dit bericht meldden we eerst abusievelijk dat Architectuurbureau VerhoevenCS de ontwerper van de winnende fietsgarage is, maar dat was niet correct. VerhoevenCS ontwierp eveneens een fietsgarage bij het station, die ook onlangs gereed kwam, Stalling IJboulevard, ook onder water maar dan aan de andere kant van het Centraal Station. Die garage heeft als wandafwerking een lattenstructuur die de organische vormen volgt, een uitdaging voor de montageploeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer