Ga naar hoofdinhoud

Demontabel gebouw in centrum van Delft

Op het terrein van een historisch monumentaal gebouwencomplex in het centrum van Delft staat Bouwdeel D. De letter D verwijst naar het woord ‘demontabel’: het gebouw is volledig uit elkaar te halen en combineert een staalconstructie met houten elementen en een glazen gevel.

Het Delftse architectenbureau cepezed dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het gebouw, huist zelf ook op het terrein van het gebouwencomplex. Cepezed ontwierp Bouwdeel D als de- en remontabel gebouw dat als voorbeeld kan dienen van circulair, modulair en demontabel bouwen. Bouwdeel D is bovendien flexibel indeelbaar. Het gebouw is 11 bij 21,5 meter en heeft vier bouwlagen van ieder ongeveer 200 meter verhuurbaar vloeroppervlak. Het ontwerp kenmerkt zich door zijn eenvoud.

Het pand is gasloos en voorzien van warmteterugwinning. De klimaatbeheersing van Bouwdeel D werkt op lucht. Op elke verdieping zijn in de plafonds airco’s opgenomen die ook kunnen verwarmen. Het gebouw is voorzien van een warmtewisselaar. Rolgordijnen zorgen voor zon- en lichtwering.

Bouwdeel D kun je zien als een bouwpakket: de geprefabriceerde hoofddraagconstructie is rank en van staal. De constructieve vloeren en het dak zijn van geprefabriceerde lichtgewicht houten Laminated Veneer Lumber (LVL)-elementen met geïntegreerde installaties. De ribben van de LVL-elementen blijven in het zicht. Het gebouw kan makkelijk gedemonteerd worden en ergens anders weer worden opgebouwd. Het pand heeft geen kozijnen: het dubbellaags isolatieglas is direct op de staalconstructie gemonteerd. De gevel is voor een groot gedeelte transparant.

Bouwdeel D werd in iets meer dan een half jaar gebouwd. De hele stabiliteitsstructuur werd in slechts drie weken in elkaar gezet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer