Ga naar hoofdinhoud

Cartier hult zich in hout in Osaka

Een gevel van hout op een staketsel van hergebruikt aluminium. Het is niet het eerste dat je associeert met het chique modemerk Cartier, dat juwelen en haute-couture verkoopt. Toch straalt de nieuwe houten gevel van de vestiging in het Japanse Osaka precies die stralende luxe en vakmanschap uit die bij het merk past.

De gevel is een ontwerp van architectenkantoor Klein-Dytham, een in Tokyo gevestigd bureau van de zakenpartners Astrdi Klein en Mark Dytham, beide na vele omzwervingen in Japan geland. De vestiging van Cartier bevindt zich op een kruispunt in de luxe winkelbuurt Shinsaibashi. Op de tegenoverliggende hoeken bevinden zich winkels van Apple, Nike en Burberry. De aanwezige architectuur kenmerkt zich door veel staal en beton. Daar zet Dior nu een gevel van natuurlijk materiaal tegenover.

De bekleding bestaat uit hout van een lokale cypressoort, de hinoki-boom. Daar worden vaak heiligdommen en tempels mee versierd, al sinds eeuwen, maar er worden ook kostbare kistjes voor de rijstdrank saké van gemaakt. Japanse ambachtslieden hebben het ontwerp uitgevoerd. De gevel, die twee meter van de bestaande buitnemuur af staat op een skelet van hergebruikt aluminium, bestaat voor een belangrijk deel uit open vierkante ‘doosjes’, in 12 verschillende vormen. Ieder doosje heeft een eigen LED-lampje. Als die aangaan bij avond licht de gevel op als een sieraad. Het Hinoki-hout is van zichzelf zeer duurzaam, maar is ook nog met een beschermende coating behandeld.
In de gevel is eeen aluminium deur aangebracht en hoge etalageramen, onderbroken door goedkleurige aluminium gevelbekleding.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer