Ga naar hoofdinhoud

Drie generaties samen

In het Japanse Kasugai City staan drie woningen naast elkaar die door de tijd heen door een hele familie werden bewoond. In eerste instantie leefden zij in één woning. Daarna vertrok het kind naar het huis dat naast dat van zijn ouders lag en leefden allen in twee woningen. Op het braakliggende terrein werd vervolgens een nieuwe woning gebouwd waarin het kind ging wonen. De grootmoeder bleef in het oorspronkelijke ouderlijke huis.

Voor de nieuwe woning werd Hidekazu Kishi Architects in de arm genomen. Deze ontwierp een huis dat zoveel mogelijk naar het zuiden was geplaatst om buiten het maximum aan ruimte over te houden. Vervolgens zijn de dakranden en terrassen verlengd met hout waardoor de huizen met elkaar werden verbonden.

De verschillende uitbouwen doen op verschillende manieren dienst. De smalle delen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het kweken van kruiden. De grotere oppervlakken bieden ruimte voor onder andere buiten koken en eten. Deze bouwstijl is typisch voor deze omgeving waar constructies willekeurig worden samengevoegd op een ‘semi’ doe-het-zelf manier.

Bij het eindresultaat is de buitenruimte – inclusief de smalle weg – tot een binnenplaats geworden. Deze is toegankelijk voor de bewoners van de drie huizen en biedt de mogelijkheid om als een familie te blijven leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer