Ga naar hoofdinhoud

Driebergse villa volgens eco-principes

Dit najaar werd een luxe ecologische villa in de Driebergse bossen door de bewoners betrokken. Het toont niet zo aan de buitenkant, maar het is een uiterst duurzaam huis. Qua bouwmateriaal en qua installatie.

Het grote huis, met een ruime parkeergarage onder het maaiveld, die wel van beton gemaakt is, is een ontwerp van NarrativA Architecten, het beureau van Shai van Vlijmen dat principieel zo ecologisch mogelijk bouwt. De gehele constructie van het tweelaagse royale vrijstaande huis (met een vliering onder het puntdak) is dan ook van houtskeletbouw gemaakt, geïsoleerd met houtvezels en cellulosesnippers. De houtskelet-elementen werden geprefabriceerd door het bouwbedrijf, bouwbedrijf Van Engen in Kockengen, en ter plekke gemonteerd.

Behalve dat de villa zeer goed geïsoleerd is en van biobased materialen gemaakt en -uiteraard- zonnepanelen op het dank heeft, is ook de installatie vrij bijzonder. Dat is namelijk een pelletkachel, die behalve warmte en warm water ook elektriciteit opwekt en zo bijspringt bij de zonnepanelen in de donkere wintermaanden. Het huis heeft een gezoneerde WTW-installatie, onder is gescheiden van de bovenverdieping. Warmte terugwinning komt ook ten goede aan het warme water.
In principe is deze netto energie-opwekkende woning energetisch geheel zelfstandig. Op dit moment functioneelt het elektriciteitsnet nog als buffer. In de toekomst zouden dat ook batterijnen kunnen doen. Daarvoor is plaats voorzien in de kelder.

3 reacties op “Driebergse villa volgens eco-principes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer