Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheidscentrum toont wetenschap

Het Resnick Sustainability Resource Center van het California Institute of Technology in Pasadena is een onderzoekscentrum dat zich richt op klimaat en duurzaamheid. Een gebouw dat volgens architect Yazdani Studio dan ook wetenschap én duurzaamheid mag uitstralen.

Het complex van 7.432 m2 omvat een technische faciliteit voor biosfeer, een centrum voor zonnewetenschap en katalyse en een centrum voor teledetectie. Daarnaast kunnen onderzoekers terecht in een faciliteit voor translationele wetenschap, onderwijslaboratoria en ruimtes voor lezingen en interactieve leeromgevingen.

Om de wetenschap ook aan de omgeving te kunnen uitstralen, heeft de architect gekozen voor transparantie. Dit is bereikt door middel van een glazen wand die zich aan de noord- en westgevel om de voorgevel van de constructie ‘wikkelt’. De gedraaide aluminium vinnen bieden schaduw tegen direct zonlicht.

Achter deze glazen wand bevindt zich een dubbelhoge atriumruimte die fungeert als de ‘sociale en samenwerkingsruimten’. Tussen het glasgordijn en het atrium is een gerasterde ‘schil’ geplaatst van verlijmd gelamineerd hout (glulam) met stalen uiteinden en hoekplaten. Een fraaie aanvulling op de massief houten elementen die eveneens in het gebouw zijn verwerkt. Hout is tot slot verwerkt in kruisgelamineerde panelen die te vinden zijn in vloeren en dakdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer