Ga naar hoofdinhoud

Een oude schuur – maar dan anders

Op de plek van een oude, verrotte schuur, is een open kantoor- en werkplekruimte gerealiseerd. De architect Julius Taminiau heeft zich daarbij laten inspireren door de vorm en het materiaal van het oorspronkelijke gebouw. Een eerbetoon aan wat is geweest, maar dan met een eigentijdse kijk.

Het ‘oude’ is terug te vinden in de vorm van de schuur die de eenvoud en functionele esthetiek heeft behouden. Een minimalistische, no-nonsense ruimte met een rechthoekige basisplattegrond. De architect nam echter meer vrijheid door een gebogen dak te ontwerpen en hiermee af te wijken van het klassieke hellende dak.

Het meest opvallend aan de ‘Shady shed’ is de bekleding. Hiervoor is gebruik gemaakt van stukken onbewerkt hout die behandeld zijn om een duurzame oplossing te realiseren. Dit materiaal geeft het kantoor een uitstraling die zowel natuurlijk als fraai is en een knipoog geeft naar het omliggende bos. De gevel is daarbij praktisch naadloos gebleven; op enkele onderbrekingen na in het kader van glaspartijen. Een deel van de deuren en ramen is verborgen achter de bekleding.

De gebouwonderdelen zijn grotendeels door de klant zelf ter plaatse gemonteerd. Daarbij is de houten bekleding op het dak met de hand gebogen door gebruik te maken van een proces waarin de stijve houten planken eerst worden geweekt. Door de opbouw is de schuur eventueel ook volledig te demonteren waardoor hij een natuurlijke levenscyclus heeft.

2 reacties op “Een oude schuur – maar dan anders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer