Ga naar hoofdinhoud

Eervolle vermelding voor houten schuur

Een schuur die de architecten Annemariken Hilberink en Geert Bosch (Hilberinkbosch architecten) op hun eigen erf bouwden van het hout van hun eigen eikenbomen heeft een Eervolle vermelding ontvangen van de BNA Beste Gebouw van het jaar-jury.

Zoals inmiddels bekend zal zijn werd de Noord-Zuidlijn van Benthem Crouwel Architects gekozen tot ‘Beste Gebouw van het Jaar’. Er waren twee grotendeels houten gebouwen doorgedrongen tot de nominaties, Hotel Jakarta en De Scheperschuur. Zij grepen dus naast de prijzen.

Vrij onverwacht deelde de jury, onder voorzitterschap van Jort Kelder, wel een Eervolle Vermelding uit, aan De Zestien Eiken Schuur van Hilberinkbosch Arcitecten. De schuur, een ruim bouwwerk met veel glas, een zolder, een werkplaats met een houtkachel, een garage en een shingles-dak, is vrijwel geheel gebouwd uit het hout van zeven eiken die op het eigen grondstuk van de boerderij stonden.

Die zeven honderdjarige bomen waren ziek en moesten gerooid worden. Ze zouden normaal gesproken versnipperd zijn en tot papier verwerkt. De architecten besloten het hout echter zelf te gaan gebruiken. Aangevuld met eiken van een naburig landgoed werd het bouwmateriaal ter plekke met een mobiele zagerij op- maat gemaakt. De hele schuur werd van dit hout gebouwd, zelfs de schors werd gebruikt, die werd meegestort met het beton, het hout dat overbleef werd opgeslagen als stookhout.

We schreven al eerder over dit project, dat ook al eens genomineerd werd voor de ARC18 Award.

Lees meer over dit bijzondere project in de documentatie van de architect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer