Ga naar hoofdinhoud

EUMiesAward, hout vs mineraal: 17-23

Op de longlist van 40 genomineerde ‘beste gebouwen van Europa’, van de prestigieuze EUMiesAward (genoemd naar de Belgische architect Mies van der Rohe) staan er 23 waar zo goed als niets hout-achtigs aan is. Bij de andere projecten, nieuwbouw en renovaties, speelt hout een prominente rol.

Betrekkelijk weinig Hollands Glorie is te ontdekken onder de 40 uitgekozen projecten waaruit een vakjury in februari 5 genomineerden kiest waaruit de winnaar naar voren komt. Met één trotse, houten, inzending: het Brusselse project Gare Maritiem, waar het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk voor tekende: een complete wijk van CLT onder de oude overkapping van een voormalig stationsgebouw (uitgebreid beschreven in Het Houtblad 6, 2020).

Verder telde de redactie zo’n 3 projecten die weliswaar constructief van beton, steen of staal gemaakt zijn maar waarbij de houten gevel- of interieurbekleding voor een belangrijk deel het effect en de beleving van het gebouw uitmaakte en zo’n 5 projecten, meestal renovaties, waarbij op heel onnadrukkelijke wijze hout bij de nieuwbouw is ingezet.

Naast Gare Maritime staan er nog 8 projecten op de lijst waarbij houtbouw, zowel constructief als esthetisch, de boventoon voert. We hebben sterk de indruk dat dit aantal groter is dan vorige jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer