Ga naar hoofdinhoud

Extreem circulaire Boomtoren in Zuilen

Zo komt het clt van het geflopte houtbouwproject Het Open Venster in Rotterdam toch nog van pas: in de Utrechtse wijk Zuilen is een 16 meter hoog werkpand van 4 verdiepingen gerealiseerd dat vrijwel geheel uit hergebruikt materiaal bestaat. De constructie is van kruislaaghout van de basisschool die niet doorging.

De Boomtoren in Zuilen laat zien hoe een gebouw vrijwel geheel uit hergebruikt materiaal kan worden opgetrokken. De betonnen fundering bestaat voor 20 procent uit hergebruikt beton, daarnaast is er minder cement in toegepast dan gebruikelijk. Isolatie van de fundering komt van herwinbaar glasschuim. In het gebouw zijn ramen verwerkt van een gesloopte garage die nog door de architect Dudok ontworpen is, maar ook uit de sloop van andere huizen in Utrecht. Een gevel is bekleed met de bekende gele dienstregelingsplaten van de NS. Van het restmateriaal van de bouw zijn nestkastjes gemaakt die aan de gevel hangen.
De Boomtoren voldoet grotendeels aan het bouwbesluit, over afwijkingen zijn afspraken gemaakt met de gemeente. Op de begane grond is een ontmoetingsruimte voor ondernemers, op de verdieping zit onder andere een game-ontwikkelbedrijf dat ook al met gerecyclde spullen werkt: meubilair en consoles van de Luchtverkeersleiding van Soesterberg.
Het nieuwe gebouw staat op een terrein dat Hof van Cartesius heet, een initiatief van stedebouwkundige en architect Charlotte Ernst en eigendom van een coöperatie die wordt gevormd door de gebruikers, kleine bedrijfjes en zzp’ers. Het terrein wordt in verschillende fasen bebouwd met circulaire gebouwen.
De Boomtoren, naar ontwerp van Allessandro Zena, is volgens de makers voor 99 procent circulair. Het kruislaaghout voor de constructie komt uit een mislukt project in Rotterdam. In 2017 trok de gemeente de stekker uit wat één van de allereerste kruislaaghouten gebouwen van ons land zou worden, Basisschool Het Open Venster. de bouw was al in 2013 begonnen en had tal van vertragingen gekend. De aannemer ging failliet en daarna wilde geen andere bouwer de klus overnemen. De wanden zijn in houtskeletbouw uitgevoerd en voor de vloeren zijn houten Lignatur-kanaalplaten toegepast die ook al uit een ander project afskomstig zijn.

3 reacties op “Extreem circulaire Boomtoren in Zuilen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer