Ga naar hoofdinhoud

Familiehuis in Tsjechië

Aan de zuidrand van het dorp Rybí, in de regio Moravië-Silezië (Tsjechië), realiseerde KLAR Architects een eengezinswoning. Of eigenlijk meer: de woning moest plaats bieden aan een vierkoppig gezin én aan de grootouders. In de vorm van de woning was de architect redelijk vrij aangezien voor de omliggende woningen geen uniforme bouwwijze was gebruikt.

Wel stelde het gezin eisen aan de duurzaamheid. Zo moest het huis van hout zijn, eenvoudig te bouwen en kosteneffectief in gebruik. Bovendien wilden de toekomstige bewoners zelf een deel van het bouwproces kunnen invullen.

De architect koos voor twee langgerekte volumes met schuine daken die onder een hoek met elkaar zijn verbonden. Eén deel voor het gezien en het andere deel voor de grootouders. In de scherpe hoek ontstaat als vanzelf een privé binnenplaats met uitzicht op het nabijgelegen bos.

De woning is gebouwd met behulp van de 2 x 4 structuur gecombineerd met minerale wolisolatie en structurele OSB-plaatbekleding. Het interieur is grotendeels afgewerkt met massief houten panelen van drie lagen sparrenhout en witte gipsplaat. De slaapkamers hebben eiken vloeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer