Ga naar hoofdinhoud

Finlands hoogste hybride hoeft minder lucht te verwarmen

Aan de fundering wordt dit jaar begonnen, in 2024 moet-ie er staan: een kantoor van 90 meter hoog, het hoogste hybride kantoor van Finland en één van de grootste in de wereld. Hoewel het aandeel hout hoog is is er een nieuw grid bedacht voor de draagstructuur.

Het gebouw gaat ‘De poort van Keilaniem’ heten (Keilaniem Porti). Keilaniem is een zakenwijk van de stad Espoo, die 20 kilometer westelijk van Helsinki ligt en bekend is om zijn moderne hoogbouw. Opdrachtgever is het Finse pensioenfonds Varma dat er zelf kantoor wil gaan houden.

Het hybride gebouw zal 17.900 vierkante meter opleveren, te gebruiken als kantoorruimte, een restaurant, een auditorium, parkeerplaatsen, een uitgebreid dakterras en, heel Fins, een sauna.

We ontlenen deze informatie van constructeur Rambol, die uitlegt, zonder in detail te treden, dat de constructie zal bestaan uit betonnen trappenhuizen-annex-liftschachten waaraan de houten constructie, voornamelijk vloeren, gekoppeld zullen worden. Maar in de constructie zal ook staal verwerkt worden. Zo te lezen zal staal de houten vloeren gaan dragen. Het levert een minder grote verdiepingshoogte op, vergeleken met gelamineerde liggers. Als één van de voordelen van deze constructie noemt Rambol dat daardoor relatief minder volume lucht geconditioneerd en verwarmd hoeft te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer