Ga naar hoofdinhoud

FLUGT museum op locatie van vluchtelingenkamp

Met het vluchtelingenmuseum FLUGT, opende Denemarken een locatie om de geschiedenis van Duitse vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog zorgvuldig te bewaren en te delen met de bezoekers. Daarnaast vertelt het museum de verhalen van moderne vluchtelingen. Het museum is gevestigd in Oksbøl, de plaats van een van de grootste vluchtelingenkampen voor Duitsers in Denemarken.

FLUGT is onder meer ontworpen door het Nederlandse bureau Tinker imagineers en gebouwd door Architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG). Het is gebaseerd op een bestaand ziekenhuisgebouw van het kamp dat volledig is gerenoveerd. Daarbij is de oorspronkelijke structuur behouden gebleven. Grote glazen panelen, strakke houten balken en zorgvuldig ontworpen rondingen zijn opvallend aanwezig.

Zowel de zuid- als de noordvleugel zijn opgebouwd uit witte muren en kruispunten bedekt met wit geschilderde houten planken. Deze zijn georiënteerd volgens de schuine plafondlijn, evenals de gele bakstenen over de hele museumvloer.

Het behoud en hergebruik van de ziekenhuisgebouwen heeft niet alleen een historische waarde. Het ondersteunt tevens de missie van BIG om afval te verminderen, hulpbronnen te sparen en een kleinere ecologische voetafdruk te creëren met betrekking tot materiaalproductie en transport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer