Ga naar hoofdinhoud

Gebrand hout, glas en natuursteen

De vrijstaande woning uit de jaren ’30 in Amsterdam was voor de huidige bewoners te klein. Besloten werd de woning te verlengen met een 5 meter diepe uitbouw over alle verdiepingen waarmee het oppervlak werd vergroot van 90 tot ongeveer 160 vierkante meter. CUBE Architecten is erin geslaagd om de veilige en warme jaren 30 sfeer van het oude gedeelte te combineren met een open en transparant gevoel van een moderne woning.

Om dit te bereiken heeft de architect de vloer van de open woonkeuken in de nieuwe aanbouw twee treden lager aangelegd dan de woonkamer in het oudere deel. Vanuit de achtertuin is op deze manier de klassieke voorkant van het huis nauwelijks te zien. Andersom is vanaf de straatkant de moderne aanbouw praktisch volledig verborgen.

De uitbreiding van 5 meter strekt zich uit over de drie verdiepingen en kenmerkt zich door het gebruik van drie verschillende materialen: gebrand hout, glas en ruwe natuurstenen. Het gebrande hout op de gevel en het dak is een Japanse techniek ‘Shou Sugi Ban’ dat het hout beschermt door een dun verkoold laagje. Anders dan bij verf of beits is het niet nodig dit procede regelmatig te herhalen. De zwarte zonnepanelen liggen volledig vlak met de gebrande houten latten in het dak.

De keuken staat visueel buiten de woning in de vrijstaande grove natuurstenen muur. Deze muur is alleen door een strook glas met het huis verbonden. Daardoor lijkt het als een lade uit de woning geschoven. Omdat glaspui op de begane grond iets terug ligt ontstaat een kleine veranda. De 3 kolommen die de achtergevel dragen versterken dat effect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer