Ga naar hoofdinhoud

Geïnspireerd op industriële gebouwen

Ingarö

Het Ingarö huis ligt op een eiland in de archipel van Stockholm op een heuvel te midden van fraaie pijnboompitten. De woning is geplaatst op betonnen palen. Enerzijds vanwege esthetische redenen, anderzijds omdat dit de beste manier was om de site toegankelijk te maken voor auto en bewoners. Deze constructie paste bovendien bij de wens van de klant om het landschap rondom de woning zoveel mogelijk intact te laten.

De constructieprincipes zijn eenvoudig maar efficiënt. Naast de eerder genoemde gegoten betonnen pilaren (vierkant), is de dakconstructie geïnspireerd op industriële gebouwen. Dit is te herkennen aan bijvoorbeeld zichtbare dragende gelamineerde balken en glasschuimisolatie op een laag multiplex. Naast een bijzondere uitstraling draagt deze constructie en het materiaalgebruik bij aan de stevigheid van de binnenruimtes evenals een duidelijk tektonisch ritme.

Ingarö

De wanden zijn opgebouwd uit houten frames die aan de buitenkant zijn bekleed met houten panelen. De afwerking aan de buitenkant bestaat uit teerverf; voor de binnenkant heeft architect Max Holst gekozen voor gipspleister. De raamkozijnen zijn aan de binnenkant van blank hout en aan de buitenkant van aluminium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer