Ga naar hoofdinhoud

Gele aanbouw kenmerkt CLT House

Om het gewone buitengewoon te maken, voorzag Unknown Works een half vrijdstaand rijtjeshuis van een opvallende gele aanbouw. Zowel aan de voor- als de achterkant. Naast het feit dat het huis hiermee enorm opvalt, heeft de architect de gewenste extra ruimte aan het huis toegevoegd. In deze ruimte wil het creatieve gezin van Annabel Bligh en Luke Leighfield onder meer muziek maken.

De architect gebruikte kruislings gelamineerd hout (CLT) als een flexibele, kosteneffectieve, duurzame bouwtechnologie. Daarbij ontwierp de studio een kit met geprefabriceerde structurele panelen in Spruce CLT die ter plaatse in vier dagen werden gemonteerd. De CLT-panelen zijn geïsoleerd, gecoat met textuurpleister en geverfd in gedurfd bananengeel.

Zacht afgeronde randen temperen de gele toevoegingen om hun algehele vorm zachter te maken. Daarnaast zijn roestvaststalen kettingen gebruikt als regenpijp. Dit is een traditionele Japanse dakgootoptie die een einde maakt aan de esthetische beperkingen van conventionele regenpijpen.

De CLT-panelen blijven ook binnen zichtbaar waarmee een warm interieur is gecreëerd. Dit aangevuld met roestvaststaal en wit getint gepolijst beton. In de achteraanbouw zijn een open keuken- en eetruimte ondergebracht met ingebouwde CLT-zitplaatsen en leeshoekjes. Boven het hoofd blijft het structurele CLT-raster zichtbaar.

Geïntrigeerd door het idee om één kernmateriaal te gebruiken, ontwierp Unknown Works dimmerschakelaars waarvan de grote schijven uit CLT-restanten zijn gesneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer