Ga naar hoofdinhoud

Gemeenschapscentrum van hout centraal in nieuwe wijk Barcelona

Meer en meer bereiken ons berichten over in de Spaanse plaats Barcelona gebouwde houten gebouwen waarvan de energieconsumptie laag gehouden wordt door vooral op koeling te ontwerpen. Zo ook het gemeenschapscentrum voor de wijk Trinitat Vella.

Het vierlaagse gebouw is bedoeld als gebouw voor de omringende wijk. Er worden meerdere sociale voorzieningen en organisaties in gevestigd, waaronder een vrouwencentrum. Ook voor Barcelona is de bouw van dit Centre for Community Life tamelijk uniek. Het gebouw staat langs een doorgaande weg richting centrum van de Catalaanse hoofdstad en vormt een toegangsgebouw voor Trinitat Vella. In de directe omgeving zullen twee woonbuurten gebouwd worden, Sant Andreu en Nou Barros. Het idee is dat de nieuwe bewoners al van aanvang aan een buurtcentrum hebben met tal van faciliteiten.

Het gebouw is een ontwerp van hazarquitectura, een architectenbureau in Barcelona, eigendom van het echtpaar Carol Beuter Sánchez-Villanueva en Manuel Sánchez-Billanueva Beuter. Zij ontwierpen een gebouw dat vrijwel geheel van hout gemaakt is. Er is alleen een stalen hulpconstructie, verder bestaat de constructie uit CLT en glulam van radiata pine. Ook de vloeren zijn van CLT van die houtsoort gemaakt. Pinus radiata komt heel veel voor in Spanje en wordt er veel voor mass timber ingezet.
Bij het ontwerp van het gebouw, dat is uitgerust met flink veel zonnepanelen, is veel aandacht besteed aan het beperkten van de energievraag. Ook in Zuid-Europa wordt dit ‘passiefhuis’ genoemd, maar daarbij wordt minder dan in noordelijker streken geconcentreerd op isolatie tegen kou, maar juist op natuurlijke ventilatie en de beperking van opwarming door de zon.


Om de opwarming van dit houten gebouw in de hete Spaanse zon tegen te gaan wordt gebruikt gemaakt van de rotsachtige bodem waarop het gebouw gefundeerd is. In die bodem zijn leidingen voor verse lucht gelegd. De lucht wordt in twee lucht-lichtschachten geleid waaromheen het gebouw gebouwd is en die door alle vier de verdiepingen lopen. Dat leidt ertoe dat in de zomer koele lucht van uit de aarde het gebouw in gaat. In de winter is de aardlucht warmer en helpt het gebouw te verwarmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer