Ga naar hoofdinhoud

Gastenverblijf RoSana spa-centrum

De traditionele Indiase geneeskunst Ayurveda heeft Chiemgau in Beieren bereikt en vormde de basis voor het ontwerp van het RoSana-spacentrum. Daarna werd het spacentrum uitgebreid met een gastenverblijf dat Studio Anna Heringer (Laufen), Martin Rauch (Schlins) en Martin Schaub ontwikkelden.

Het gastenverblijf is een boshuis dat zich bevindt in een klein bos tussen Mangfall en Mangfall Canal. Het verblijf vormt een aanvulling op de twee monumentale bestaande gebouwen van een voormalige steenzagerij, die onderdak bieden aan extra gastenkamers, behandelings- en gemeenschappelijke ruimtes.

De langgerekte plattegrond kenmerkt zich door orthogonale, schuine en afgeronde wanden. Hiermee ‘kronkelt het als het ware langs het bos en nestelt zich tegen de wilde begroeiing’, menen de architecten. Het materiaal – grotendeels hout en klei – is afgestemd op het natuurlijke concept van het centrum; beton, staal, schuim en lijm zijn tot een minimum beperkt.

De draagconstructie bestaat uit niet-verlijmde, kruislings gelamineerde houten wanden, die van binnen zijn bekleed met klei. Hierbij zijn verschillende technieken gebruikt. Op de oppervlakken is een twee tot drie centimeter dikke leempleister aangebracht met rietmatten als ondersteuning. Op andere plaatsen zijn zeven centimeter dikke, geprefabriceerde stampaarde-elementen geplaatst die tevens een positieve invloed hebben op de akoestiek. Aan de zuidkant is de gevel bekleed met onbehandelde larikslatten en doorbroken door een geweven wilgenstructuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer