Ga naar hoofdinhoud

Hennephof wint Nijmeegse competitie

In Nijmegen-Noord, toch al rijk voorzien van houten gebouwen, komt waarschijnlijk een acht verdiepingen hoge flat van houtskeletbouw voor 81 sociale huurwoningen. Bureau Site Practice won er een prijsvraag mee.

De uitvraag was een gezamenlijk initiatief van Stichting Volksbelang, woningcorporatie Talis en de Gemeente Nijmegen. Gezamenlijk daagden ze architecten en ontwikkelaars uit om een ontwerp te leveren voor de bouw van een wooncomplex van zo’n 70 sociale huurwoningen, met toepassing van innovatieve en creatieve ideeën op deelaspecten van de bouw die ook elders toegepast kunnen worden in circulaire, energiezuinige woningbouw. De woningen moeten op een nieuw te ontwikkelen terrein aan de noordkant van de nieuwe brug De Oversteek gebouwd worden.

Site Practice won de competitie, waaraan 61 binnen de opdracht vallende ontwerpen deelnamen. Onderscheidend aan de Hennephof is dat het voor houtskeletbouw relatief hoog is en ook dat er kalkhennep in zal worden toegepast. Er is niet eerder in Nederland zo’n hoog gebouw met kalkhennep gerealiseerd.

Voor houtskeletbouw is gekozen omdat dat het materiaalgebruik reduceert ten opzichte van een constructiemethode in kruislaagshout. Zo sluit het dus beter aan bij het principe van circulair en energiezuinig bouwen, vinden de ontwerpers. Hennep groeit lokaal, snel (in 100 dagen) en herstelt de bodem. Verwerkt in wanden verbetert het de luchtvochtigheid, zorgt voor een aangename akoestiek en isoleert de woning goed. Alle (rest)materialen van de teelt kunnen gebruikt worden. Gezond voor de natuur en gezond voor de mens. Het gebouw is energieneutraal in de bouw en tijdens de gehele levensduur. De bouwwijze in kalkhennep wordt als CO2 positief gezien. Hennep levert op 1 Ha vier keer zoveel biomassa op in vergelijking met een bos. De hoeveelheid opgeslagen CO2 is daarmee enorm.

De opdrachtgevers van de prijsvraag gaan nu met Site Practice in gesprek over de daadwerkelijke uitvoering van het ontwerp.

4 reacties op “Hennephof wint Nijmeegse competitie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer