Ga naar hoofdinhoud

Hotel van gerecyclede en geupcyclede materialen

In het Deense Rønne realiseerde architectenbureau 3XN het hotel ‘Green House Solution 2.0’. Het drie verdiepingen tellende gebouw is niet alleen grotendeels van hout gebouwd, maar ook van gerecyclede en geupcyclede materialen. Hiervoor ontving het de Deense architectuurprijs ‘Årets Byggeri’.

Het hotel omvat 22 eenpersoonskamers, een tweepersoonskamer en vier vergaderzalen rondom een langgerekt, centraal atrium. Vanuit hier leidt een ruime trap naar het dak, waar een sauna en een spa het aanbod compleet maken.

Hout is het primaire bouwmateriaal voor de draagconstructie, gevel en isolatie en tevens terug te vinden in elke hoek van het gebouw. Daarbij zijn de doosvormige units gebouwd met kruislings gelamineerde houten elementen die reeds in de fabriek zijn voorzien van ventilatiesleuven. Vervolgens zijn ze op locatie gemonteerd.

Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft de architect onder meer het afval van de houten elementen gebruikt voor de meubels. In het kader van ‘upcycling’ is verder gebruik gemaakt van glas- en granietoppervlakken vervaardigd van lokale bijproducten. Het energieverbruik is geoptimaliseerd door PV-panelen, royale daklichten, volledig beglaasde kamerfronten en een uitgekiend ventilatieconcept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer