Ga naar hoofdinhoud

Hout creëert warme sfeer op Cambridge College

Homerton College is het nieuwste College van de Universiteit van Cambridge en de thuisbasis van meer dan 1300 studenten en 60 Fellows. Naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd kreeg Alison Brooks Architects de opdracht om de nieuwe hoofdingang te ontwerpen samen met het ‘Children’s Literature Resource Centre’.

Het uiteindelijke ontwerp betreft een drie verdiepingen tellend kruisgelamineerd paviljoen van hout en gelamineerd hout. Bijzonder is dat de architect bewust gebruik heeft gemaakt van specifieke software waarmee constructiematerialen met een laag koolstofgehalte zijn te selecteren. Hout is hiervan een ultiem voorbeeld.

Voor dit project is gebruik gemaakt van geribbelde kruisgemalineerde houten vloerplaten en gelamineerde kolommen en balken. Hout dus dat geschikt is voor hoge belastingen. Door een houten frame toe te passen, compenseert de ontwerper verder de gereguleerde emissies afkomstig van gebouwgebonden installaties en niet-gereguleerde emissies van het dagelijks gebruik van gebouwen. Het duurzame karakter wordt aangevuld met PV-panelen op het dak en een warmtepomp.

Tot slot is ook aan de binnenkant van het gebouw veel hout gepland. Dit om een warme interne atmosfeer te creëren en zowel de akoestiek als het thermisch comfort van het gebouw te verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer