Ga naar hoofdinhoud

Houtconstructie voor 600 fietsen

De Duitse stad Eberswalde besteedt al langer aandacht aan het verduurzamen en integreren van vervoer. Fietsen is dan ook populair en om ervoor te zorgen dat de vervoersmiddelen altijd droog staan, is er in de zomer van 2022 een houten fietsenstalling geopend. Direct naast het Centraal Station.

Voor de twee verdiepingen tellende parkeergarage heeft architect ifb 230 m3 larikshout gebruikt. Hiermee is het volgens de stad een ‘statement voor ecologische verantwoordelijkheid, duurzaam handelen en moderne mobiliteit’. Hout is immers natuurlijk en hernieuwbaar. Daarnaast zijn er 18 zonnepanelen en een bijvriendelijk substraat gebruikt voor het groendak.

Het twee verdiepingen tellende gebouw biedt plaats aan maximaal 604 fietsen die via een van de vijf ingangen naar binnen zijn te brengen. De tweede verdieping is zowel via de trap met wielkast als via een brede, centrale oprit te bereiken. Naar wens is gebruik te maken van een van de enkele tientallen afsluitbare fietsboxen. Sommige bieden ook oplaadmogelijkheden voor e-bikes waarbij de elektriciteit afkomstig is van de PV-panelen.

De fietsenstalling werd in 2022 als een van de vijf projecten in Duitsland bekroond met de Duitse verkeersomkeerprijs en tevens als onderdeel van de Duitse prijs voor civiele techniek 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer