Ga naar hoofdinhoud

Houten hut met uitzicht op meer

Het Franse architectenbureau Les Archinautes ontwierp in samenwerking met het lokale bedrijf 3AE een houten hut met een prachtig uitzicht het Lipno-meer, dicht bij de Tsjechische grens met Duitsland en Oostenrijk. Het bouwwerk is geïnspireerd op de houten woning die ooit op de site stond en de typische architectuur van het gebied. De houten interieurs en lariksbekleding verwijzen naar het omliggende Boheemse Woud.

De cross-laminated timber (CLT)-hut is ontworpen als rustplaats voor mensen die komen skiën en wandelen in de nabijgelegen bergketens. Architect Les Archinautes uit Lyon en 3AE uit Tsjechië omschrijven de hut zelf als ‘hout, compact en gezellig’.

De hut heeft een rechthoekige plattegrond, is compacte vormgegeven en kenmerkt zich onder meer door een overdekte veranda. De buitenkant is bekleed met dunne lariksplanken en staat op een laag houten platform waaruit een terras voortvloeit. Dit strekt zich langs de twee zijden van het huis uit en wordt beschermd door de extra grote dakranden.

Om het omliggende bos als een ‘materiaal, geur en kleur’ in de hut te brengen, is de CLT-structuur overal in het interieur zichtbaar gelaten. Verder geven de houten wanden in het interieur een aangename en warme sfeer en zijn de interieurs afgewerkt met eigenhoutenvloeren. Het zichtbare hout is geverfd met hardwaxolie, wit pigment en een UV-filter, waardoor het hout zijn frisse kleur nog tientallen jaren behoudt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer