Ga naar hoofdinhoud

Houten toren bekleed met polycarbonaat panelen

De Franse studio Java Architecture heeft een verwoest stenen huis in Parijs gerenoveerd en uitgebreid met een houten toren die is bekleed met polycarbonaatpanelen. De woning is genaamd ‘Staying in Paris’ en werd indertijd als bouwval gekocht door een gezind dat in de Franse hoofdstad wilde wonen maar de stijgende huizenprijzen wilde vermijden.

In het ontwerp besloot Java Architecture de schil van het bestaande stenen gebouw te behouden. Naar boven is het gebouw vervolgens uitgebreid met drie extra verdiepingen waarmee het bureau een toren van zes bij vier meter creëerde.

De gevel van elke verdieping is behandeld als een onafhankelijk element. In het westen is de achtergevel volledig bekleed met polycarbonaat panelen. Deze creëren ’s nachts een lantaarnachtig effect, met silhouetten van het trappenhuis en het met hout omlijste interieur.

Vanwege de vervallen staat van de bestaande structuur moest het nieuwe gebouw zo licht mogelijk zijn. Om die reden is besloten hout te gebruiken voor de nieuwe structurele elementen. Om het contrast met de stenen te benadrukken, is de houten structuur op bepaalde punten bewust zichtbaar gelaten. Dit geldt onder meer voor een grote houten trap die naar een hoek van het interieur loopt. De zichtbare houten structuur is ook gebruikt om planken te creëren die gevuld zijn met planten en boeken.

Foto’s Caroline Dethier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer