Ga naar hoofdinhoud

Houten vuurtoren als studentenflat

In de Hanzestad Bremen moet in 2025 een socio-ecologisch modelproject gereed zijn dat bestaat uit 65 gebouwen. Het gebied van tien hectare in de wijk Osterholz wordt daarbij voornamelijk gevuld met houtbouw. Eind 2020 is de eerste van vier woningen op bouwplaats 1 opgeleverd: een zeven verdiepingen tellende studentenwoning met 66 appartementen.

Het ontwerp van deze flat is afkomstig van Atelier PK uit Berlijn. Met zijn houten gevel oogt het 21,5 meter hoge gebouw als een duidelijk zichtbare vuurtoren voor de nieuwe houtbouwwijk. Ook de rest van de hybride constructie heeft een hoog aandeel hout. Zo zijn de appartementen volledig van hout gebouwd. Met zichtbare CLT plafonds en balken inclusief massief houten steunen.

Alle elementen zijn gemaakt van vuren- of dennenhout en grotendeels geprefabriceerd. De niet-dragende buitenmuren van geïmpregneerd sparrenhout zijn in paneelbouw geleverd als complete module inclusief ramen, isolatie en brandwerendheid.

De begane grond is volledig opgetrokken uit gewapend beton, evenals de twee kernen in de noord- en zuidhoek. Dit koude beton is gescheiden van de warme houten constructie door een 20 cm dikke isolatielaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer