Ga naar hoofdinhoud

Hybride houtconstructie in BIM

Weggis ligt in een van de mooiste toeristische landschappen van Zwitserland. Het gemeentelijk gebied strekt zich uit van de oever van het Vierwoudstrekenmeer over Luzern tot aan de voet van het Rigi-massief. In dit gebied realiseerde HHF Architekten uit Basel het project Weggishof. Een appartementencomplex met 39 woningen en een supermarkt.

De architecten ontwierpen een U-vormige constructie die op verschillende punten uitsteekt. Een terrasvormige buitenruimte strekt zich uit tegen de helling naar de begane grond van de woonvleugel. Hierdoor ontstaat een geleidelijke overgang van de openbare naar de meer besloten ruimten.

In totaal is er een bruto vloeroppervlak van circa 5.500 vierkante meter gecreëerd, waarvan 1.200 voor de supermarkt en de rest voor de wooneenheden. Deze variéren van kleine studio’s tot 5-kamer appartementen. De basis is beton; de rest van het gebouw is opgetrokken uit een hybride houtconstructie.

Bijzonder aan het project is tot slot het grote aandeel prefabricage. Hiervoor is van ontwerp tot fabricage consequent vastgehouden aan een BIM-model. Een aanpak die niet alleen leidde tot een vloeiend prefabricage proces maar tevens bijdraagt aan de hoge duurzaamheidsintenties van het project. BIM maakte een nauwkeurigere gelaagdheid en systeemscheiding van structuren en materialen mogelijk. Hiermee zal toekomstige materiaalrecycling eenvoudiger en efficiënter zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer