Ga naar hoofdinhoud

Hybride houten toren

Het Technisch Administratiegebouw in Düsseldorf (D) kenmerkt zich door de slanke toren die is samengebouwd uit vier in elkaar grijpende blokken. Architecten AllesWirdGut en Hertl.Architekten plaatsten deze toren op een groene ‘plint’. Bedoeld als voortzetting van de openbare ruimtes waarin een grote hoeveelheid beplanting is gerealiseerd.

De groene basis is te beschouwen als een ruimtelijk continuüm tussen Moscow Street en IHZ Park. Door het open ontwerp creëert hij een intuïtieve verbinding tussen de twee niveaus. Een insnijding in dit onderdeel, dat bewust laag is gehouden ten opzichte van de omringende woningen, markeert de hoofdentree.

Boven de sokkel bevinden zich een viertal blokken dat is opgebouwd uit een hout-beton hybride systeem. De onderdelen zijn zoveel mogelijk door middel van prefabricage gerealiseerd.

In de toren bevinden zich onder meer een vergadercentrum, de technische diensten en algemene werk- en ontmoetingsruimtes. Tevens beschikt het kantoor over horeca- en ontspanningsruimtes die de publieke zones met de kantoorverdiepingen verbinden. Tot slot herbergen de torens wintertuinen van drie verdiepingen hoog die door de architecten zijn bestempeld als ‘ankerruimtes’ voor de kantoorunits.

In het kader van duurzaamheid is het gebouw voorzien van PV-panelen, regenwateropvang, geothermische energie en aanvullende lokale verwarming en koeling om piekmomenten op te vangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer