Ga naar hoofdinhoud

Iets nieuws en duurzaams in Stanford

De universiteitsgebouwen in het Californische plaatsje Stanford zijn eenduidig: gebouwen van geelachtige baksteen met een rood pannendak. De architecten van Ennead voegen daar nu een geheel houten gebouw aan toe.

Het gebouw, dat Denning House genoemd wordt en op een voormalige parkeerplaats van de beroemde universteit is neergezet, gaat een huis bieden aan studenten en wetenschappers die deelnemen aan het Knigh-Hennesy-programma, een interdisciplinaire studiegroep die zich geheel aan duuraamheids- een maatschappelijke vragen van de toekomst gaat wijden. De stichters, voormalig Nike-directeur Knight en voormalig Staford-decaan Hennesy, wisten 400 miljoen dollar voor dit plan bijeen te brengen.

Ennead Architects in New York ontwierp, juist met het oog op die toekomst en op duurzaamheid, een voor de campus a-typisch gebouw dat nagenoeg geheel van hout is gemaakt. De dragende delen, waaronder ook kruislaaghouten panelen, zijn gemaakt van ter plekke groeiende Douglassparren. De gevelbetimmering en de lamellen voor de zonnedemping zijn van de eveneens inheemse houtsoort Louisiana cypres.

Dit alles volgens Baunetz.de, dat veel foto’s van het project heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer