Ga naar hoofdinhoud

In retraite op Japans eiland

Boven de boomtoppen van Zenbo Seinei, op het eiland Awaji in Japan, creëerde Shigeru Ban Architects een openluchtplatform voor meditatie. Het houten toevluchtsoord is bestemd voor toeristen die op zoek zijn naar ruimte voor zelfreflectie, gezond eten en mindfulness.

Zenbo Seinei is ontworpen als een lang en slank houten volume dat uit de boomtoppen lijkt te komen en bezoekers onderdompelt in de natuur. De structurele ondersteuning bestaat uit twee stalen kolommen die zijn omhuld door hout. Tevens is hier een zogenaamde ‘Vierendeel-truss’ toegepast: een type truss dat geen diagonale elementen bevat.

Het grootste deel van het Zenbo Seinei-gebouw is 90 meter lang en 7,2 meter breed. Hierover hangt het 100 meter lange houten dek met glazen schuifwanden. Dit biedt een platform voor zazan – een vorm van zitmeditatie. Als onderdeel van het project creëerde de architect ook een café met een reeks houten hutten op het omliggende terrein van 3000 vierkante meter.

Binnen bevat het gebouw meditatieruimtes, gastenverblijven en een restaurant waar gerechten worden geserveerd door boeddhistische monniken. Veelal van lokale producten. Ónder de structuur bevindt zich een openluchtzwembad waarin – naast water – ook rotsen en sculpturen zijn ondergebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer