Ga naar hoofdinhoud

Ja, hoog in Tirol

Het is niet bijzonder hoog, maar het onlangs opgeleverde Naturquartier Weissache in Kufstein is naar verluid het hoogste houten gebouw van Oostenrijks Tirol. Zowel van buiten als in de vijf verdiepingen is veel hout te zien.

Het appartementencomplex is het eerste dat vastgoedontwikkelaar, Unterberger Immobilien, grotendeels in hout laat bouwen. De plaats, het historische plaatsje Kufstein aan de voet van het Kaisergebergte, dwong het realiseren van een meer dan bijzonder bouwwerk wel af.

De Architect, Henrich Veternik Walter Architekten, blinkt, te zien aan de projectpagina, niet per se uit in houtbouw. Maar de flat met 34 flats ziet er toch confortabel en degelijk uit. De fundering en twee trappenhuizen zijn van beton, de liftschacht is dan weer wel in hout uitgevoerd. De rest van de constructie is van CLT en Glulam, geleverd door de firma Binderholz. Maar liefst 780 kuub CLT is gebruikt en reken je de houten façade mee dan zit er zelfs 1000 kuub hout in dit gebouw.
De appartementen zijn duidelijk voor de hogeren middenklasse bedoeld. Ze hebben vloerverwarming die wordt verwarmd door de biomassacentrale van het stadje, zonnepanelen en ruime balkons. Bovendien wonen ze in natturlijk schoonheid: tenminste één wand en alle plafonds zijn van zichtkwaliteit CLT.

Eén reactie op “Ja, hoog in Tirol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer