Ga naar hoofdinhoud

Juf Nienke komt er aan

Een nieuw houten woongebouw verrijst op dit moment in Amsterdam. Het wordt het poortgebouw voor de wijk Centrumeiland en krijgt 61 wooneenheden. Waaronder een aantal woningen speciaal voor onderwijzend personeel.

Het gebouw is een gezamenlijk ontwerp van SeARCH en RAU, twee architectenbureau’s die bekend staan om hun houten en circulaire gebouwen. Beide vielen bijvoorbeeld in de prijzen tijdens de jongste editie van de Nationale Houtbouwprijs. Juf Nienke wordt opgebouwd uit houten modules die door de firma Barli worden geleverd.

Het gebouw wordt in 12 fases gebouwd waarin per fase per dag 6 tot 12 woonunits geplaatst worden. Eind juni 2022 zal het gereed zal zijn. De woonmodules komen kant-en-klaar uit de fabriek en worden van Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek gestapeld worden.

Woningen voor leraren en gezinnen

In Juf Nienke komen 61 volledig houten huurwoningen waarvan de helft middenhuur is en bedoeld is voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. Toekomstige huurders zijn bijvoorbeeld mensen die werken in onderwijs, zorg of veiligheid. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor, onder andere, gezinnen.

Betonnen tafel


Het gebouw heeft een 15m hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met uitzicht op de gemeenschappelijke binnentuin. In de hoge transparante plint is ruimte voor winkeltjes, een koffiebar, gedeelde werkplekken, ateliers en bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. In de ondergrondse parkeerkelder is plaats voor 25 auto’s en 246 fietsen.
De geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van 4m met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer