Ga naar hoofdinhoud

Kapel als twee vouwende handen

Naar een ontwerp van jasarevic architecten bouwde Gumpp & Maier de ‘Schwaigenkapelle’ in het Duitse Buttenwiesen. De kapel valt direct op door de sculpturale vorm die taps toeloopt naar de hemel en twee handen symboliseert die zich vouwen om te bidden. Een duidelijk symbool en herkenningspunt op een kruispunt van het rivierlandschap van de Donau.

Opvallend is het beperkte aantal componenten waaruit de kapel is opgebouwd. Met slecht drie 14 cm brede CLT-panelen is de constructie bijna kinderlijk eenvoudig opgezet. De overige bouwcomponenten zijn nauwkeurig en met gevoel voor vakmanschap geplaatst.

De buitenste schil van de kapel is bedekt met handgespleten dakspanen terwijl in het interieur door de architect juist gebruik is gemaakt van een ‘levendige’ structuur. Hierdoor veranderen lichtinval en schaduw voortdurend en zijn tevens afhankelijk van de plaats die de bezoeker inneemt. Het oppervlak lijkt als het ware te bewegen waardoor zowel diepte als breedte zichtbaar worden.

Door de bijzondere compositie van de schil en het interieur dat de architect vergelijkt met een houten vat, is een kleine sacrale ruimte neergezet als krachtig architectonisch symbool. Een symbool dat bovendien een symbiose aangaat met de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer