Ga naar hoofdinhoud

Kleuterschool ‘het Kinderbos’

Op een serene, beboste heuvel nabij de berg Fuji, realiseerde Takashige Yamashita Office een kleuterschool die treffend ‘het Kinderbos’ is genoemd. De architect zelf benoemt het bouwwerk in deze omgeving als ‘een met licht gevulde oase ondergedompeld in de gratie van het omringende natuurlijke landschap’.

Het ontwerp is geïnspireerd op het bladerdak van de Hinoki-bomen die de omgeving domineren. De takken van deze bomen filteren het licht en toveren daarbij ‘lichtbellen’ op de grond die zijn terug te vinden in de vormgeving van het dak. De school zelf stelt kinderen in staat verbinding te maken met de natuur; bijvoorbeeld middels een opening naar een breed grasveld, een symbolische boom, een heuveltje en een kleine tunnel.

Het ontwerp bestaat uit een reeks individuele en kubusvormige eenheden die elk op een ander niveau staan. Hierbij heeft de architect dankbaar gebruik gemaakt van het glooiende landschap. Elke unit is bedoeld voor een specifieke leeftijdsgroep of een programma, zoals tijdelijke opvang of lerarenlounges.

De façade is versierd met acrylpleister en Sugi-hout. Aan de binnenkant dragen de houten interieurs bij aan een gevoel van warmte en geborgenheid. Het plafond is gemaakt van een canvas met houtwolcement dat zowel textuur heeft als goede akoestische eigenschappen biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer