Ga naar hoofdinhoud

Kunsthuis in Finland

Het nieuwe kunsthuis Chappe is gelegen in de historische stad Tammisaari (Finland) die bekend staat om zijn houtarchitectuur uit de 18e eeuw. Het gebouw is gelegen in de museumwijk van de oude binnenstad en biedt over drie verdiepingen een mix aan cultuur. Architect JKMM verbond Chappe met het bestaande kunstcomplex via een ondergrondse verbinding en een gemeenschappelijke museumtuin.

De gevels zijn bekleed met zwart sparrenhout waarmee ze inspelen op de traditionele Finse houtarchitectuur. De detaillering van de gevels benadrukt daarbij het belang van ambacht en hoe dit zich doorzet in een eigentijdse architectuur. JKMM heeft de houtstructuur van het gebouw op de bovenste verdiepingen gebruikt om tactiliteit en warmte in de galerijen te introduceren.

De belangrijkste tentoonstellingsgalerijen bevinden zich op de eerste verdieping. Op de begane grond zijn de hoofdingang en een royale multifunctionele foyer te vinden die verbonden is met een pittoreske museumtuin.

De architect heeft nauw samengewerkt met kunstenaars. In de foyer hangt bijvoorbeeld een groot keramisch werk van Karin Widnäs en een lichtinstallatie van Petri Vainio. Ook is nadrukkelijk samengewerkt met lokale partijen waaronder een timmerman om meubels en banken te maken en een plaatselijke aannemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer